У свідомості багатьох людей зміцнилася думка, що для бузку корисно обламувати квіти, тому що наступного року бузок ще краще цвістиме. Ось тільки якщо підійти до цього питання з наукової точки зору, то виявиться, що бузок, що обривають, не хто інші як "вандали".

Так, досвідчені садівники та дачники знають, щоб підтримувати габітус куща бузку красивим, та стимулювати зростання молодих приростів, на яких спостерігається згодом цвітіння, бузок дійсно потрібно обрізати. Ось тільки обрізка бузку повинна проводитися грамотно і в потрібні терміни, напровесні, до початку руху соку. А відцвілі суцвіття видаляють відразу після в'янення. Саме обрізка, а не варварське обламування гілок, формує правильний розвиток та закладку суцвіть наступного року.

Якщо ж бузок варварськи ламати, то бузок від цього тільки швидше загине, тому що в рваній "рані" краще приживаються грибки та бактерії, це підриває захисну систему бузку.

При цьому ботаніки говорять, що якщо без букету бузку не обійтися, то це потрібно з найменшою шкодою для рослини. Фахівці рекомендують вибирати кущ, у якому багато суцвіть і зрізати їх із тих гілок, які можна назвати зайвими. При цьому ламати гілки не потрібно, а орудуйте секатором над нирками, не залишаючи пеньків.

Чи можна рвати бузок додому за народними прикметами

Вважається, що суцвіття бузку приносять удачу, тому багато українців, бажаючи налагодити життя, приносять у квартиру букети. Вони оберігають господарів будинку, проганяючи злих духів та потойбічних сутностей. Крім того, гарний букет наповнює квартиру чудовим ароматом.

Популярні новини зараз

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Показати ще

Проте є й заборони, відомі ще нашим бабусям. У будинок в жодному разі не можна приносити білий бузок, тому що така квітка:

  • "виганяє" людину з житла;
  • "притягує" біди та хвороби;
  • "провокує" сварки між домочадцями;
  • "відлякує" наречених від молодих дівчат.

Єдиний вид білого бузку, який безпечний для людини – це засушені квітки. Вони, навпаки, оберігають власника від будь-якої негативної дії, залучають удачу і навіть покращують захисні властивості організму.

Читайте також:

Як підготувати дачні троянди навесні, щоб вони розкішно цвіли

Вони вас здивують красою: що зробити, щоби троянди на ділянці пишно цвіли все літо

Ви їх просто не дізнаєтесь: чим підгодувати троянди на дачі чи в селі, щоб вони пишно цвіли