Кабінет міністрів змінив правила надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій. Більшість новацій буде реалізовано Пенсійним фондом без звернення громадян.

Кабінет Міністрів постановою від 18.04.2023 № 340 змінив порядок призначення і виплат субсидій, а також соціальних виплат.

Так, внесено зміни до документів:

  • положення про порядок призначення житлових субсидій в редакції від 14.09.2019 № 807;
  • порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі від 17.04.2019 № 373;
  • постанови "Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану" від 07.03.2022 № 215;
  • постанови "Деякі питання надання пільг та житлових субсидій в умовах воєнного стану" від 19.04.2022 № 462.

Відомо, що ухваленими змінами узгоджено питання надання житлових субсидій:

  • домогосподарствам, до складу яких входять особи, що перебували/перебувають у полоні;
  • не лише за зареєстрованим, а й за задекларованим місцем проживання тощо.

При цьому більшість новацій буде реалізовано Пенсійним фондом без звернення громадян. Однак, це не стосується сімей, де змінилися дані про майновий стан або склад сім'ї.

Як зазначає Мінсоц , автоматично також буде перепризначено житлові субсидії всередині переміщеним особам, які отримують їх за адресою реєстрації. Якщо переселенці планують оформити субсидію на адресу, відмінну від місця реєстрації, потрібно звернутися до Пенсійного фонду України та подати відповідну заяву та декларацію про доходи.

Популярні новини зараз

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Восени їх захоче спробувати кожен: рецепт найсмачніших млинців з крабовими паличками - про м'ясо ви забудете

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Житлові субсидії будуть призначені на підставі отриманої від надавачів послуг інформації щодо забезпечення громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами та розміром внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги.

За відсутності необхідної інформації житлова субсидія на такі послуги не призначатиметься. Переміщені особи можуть подати запит на отримання житлової субсидії на період, що не опалюється, онлайн або звернувшись до сервісного центру Фонду за місцем фактичного перебування.

Якщо ж сім'я економить і витрачає менше комунальних послуг, то частину коштів із субсидії вона має право залишити собі та витратити на власний розсуд. Важлива умова: комуналку має бути сплачено вчасно та в повному обсязі.

Читайте також:

Українські шахраї пропонують «обдирати» росіян: обіцяють зарплатню 40 тисяч гривень

"Переключаємо вас на іншу вишку": як шахраї крадуть мобільні номери та отримують доступ до банківських карток

Перемога України: зовнішній вигляд російських рублів загадковим чином змінився

АТБ порадував безплатною доставкою товарів. Коли працює