Про те, що махінації з нерухомістю в українському суспільстві зустрічаються дуже часто, сперечатись не буде ніхто. Ще б пак, нещодавно на Львівщині було викрито державного реєстратора, який, працюючи у ЦНАПі, підробляв право власності на недобудовану нерухомість, несанкціоновано змінюючи інформацію в автоматизованій системі Державного реєстру речових прав. Разом з тим варто нагадати, що і сама електронна система обліку певний час після повномасштабного вторгнення Росії в Україну не працювала належним чином. Саме тому, юристи радять українцям нині ретельно перевіряти документи.

Так, старший менеджер податково-юридичного департаменту "Делойт" в Україні Антон Бичков у коментарі AgroPortal.ua нагадав, що після початку війни реєстри не працювали у повному обсязі. І лише з травня 2022 року почалося поступове відновлення операцій із звичного механізму. Наприклад, певний період була можливість тимчасово вчиняти реєстраційні дії без внесення записів до громадських реєстрів, наприклад, дії реєстрації права оренди землі.

Саме тому зараз українцям потрібно ретельно перевіряти документи, що підтверджують право власності чи право користування на землю, бо деякі операції з цими дільницями не могли бути відображені у реєстрі.

При цьому партнер ЮФ "Василь Кісіль і Партнери" Володимир Ігонін звертає увагу, що угоди із землею можуть посвідчувати лише нотаріуси, включені до переліку Мін’юсту, який регулярно оновлюється.

Крім того, за словами Ігоніна, учасникам орендних відносин також важливо враховувати зміни, внесені в жовтні 2022 року: якщо строк дії договорів оренди, суборенди земель сільськогосподарського призначення закінчився протягом дії воєнного стану, вони вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін таких договорів.

Договір вважається поновленим без внесення цих відомостей до реєстру речових прав.

Популярні новини зараз

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Читайте також:

Вважаються застарілими: українцям розповіли, від яких купюр доведеться відмовитись

Під дачу чи під город: які земельні ділянки можуть отримати учасники бойових дій

Перевіряйте платіжки: яким має бути тариф на газ у травні