На тлі розмов про можливу серйозну хворобу Олександра Лукашенка, який ось уже 5 днів публічно не з'являвся, не дивно, що в суспільстві багато хто обговорює, що відбуватиметься в країні у разі його раптової смерті.

Так, згідно з білоруським законодавством, у разі смерті президента є два сценарії того, що відбуватиметься далі:

  • якщо Олександр Лукашенко помре з природних причин, то до нових виборів його обов'язки виконуватиме речник верхньої палати парламенту. Нині цю посаду обіймає Наталія Кочанова.
  • якщо ж Олександр Лукашенко помре насильницькою смертю, то в Білорусі негайно буде оголошено надзвичайний чи військовий стан. Під час НП буде обмежено пересування громадян, на вулицях побільшає силовиків, мітинги та страйки опиняться під забороною. А ось влада знову таки опиниться в руках Наталії Кочанової.

А ось екс-працівник СБУ Іван Ступак вважає, що у разі смерті самопроголошеного президента РБ його авторитарний проросійський режим впаде, оскільки КДБ Білорусі не зможе втримати його режим і розпочнуться масові протести.

"КДБ (Комітет державної безпеки) у Білорусі – це локальна сила. Проте, цікаво, наприклад у Румунії: коли режим Чаушеску почав рватися по швах – за шість днів режим впав, а президента розстріляли. А їхня спецслужба, яка була більшою за розмахом , ніж КДБ, не змогла втриматися проти масових заворушень. Якщо будуть протести серед білорусів, і якщо до них ще й приєднаються люди з полку Кастуся Калиновського, які воюють зараз за Україну, то я впевнений, що ситуація в Білорусі швидко зміниться", – каже Ступак.

Читайте також:

Вперше за 29 років: Лукашенко зник одразу після поїздки до Путіна. Ніхто не знає, куди його вивезли

Популярні новини зараз

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Нова мобілізація та відстрочка: скільки діє "броня" від призову

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Зі здоров'ям Лукашенка все дуже погано, Путін уже всерйоз боїться його втратити. Що пишуть ЗМІ

"Він був разом із нами": у Путіна пояснили, чому Лукашенко раптово зник після параду