Велика Британія ще до російського вторгнення посідала особливе місце серед західних партнерів України. А зараз і зовсім Британія має статус "першого союзника" у різних сферах – від політичної до військової підтримки. Ще б пак, на початку 2023 року Британія стала першою країною, яка погодилася передати Україні основні бойові танки. І це було лише початком потужної підтримки.

Так, у четвер, 11 травня, виступаючи перед депутатами Палати громад британського парламенту, міністр оборони Британії Бен Уоллес заявив про передачу Україні крилатих ракет Storm Shadow.

Посилання:

  • Storm Shadow - англо-французька малопомітна крилата ракета великої дальності повітряного базування, що розробляється з 1994 року компаніями Matra і British Aerospace, а зараз виробляється MBDA.
  • Ракета Storm Shadow програмується виключно перед запуском, так званий варіант "вистрілив та забув". Після запуску ракету не можна контролювати або дати команду на самознищення, а інформація про мету не може бути змінена.
  • Дальність польоту ракети становить приблизно 560 км, а ракета Storm Shadow важить близько 1300 кілограмів.
  • Найчастіше ракети Storm Shadow використовуються для ураження аеродромів, портів та електростанцій; місць структурного обслуговування літаків/сховища боєприпасів; надводних кораблів та підводних човнів у порту; мостів та інших стратегічних об'єктів високої цінності.

Судячи з опису, навіть тим українцям, хто не знайомий із тонкощами військової справи, стає зрозуміло, що ракети Storm Shadow є новим для України ударним потенціалом більшої дальності. З їх допомогою ЗСУ зможуть завдати удару вглиб території окупованих регіонів України та анексованого у 2014 році Криму.

Зазначимо, що Уоллес назвав цей крок вивіреною та пропорційною відповіддю на ескалацію, яку здійснює Росія.

"Використання ракет Storm Shadow дозволить Україні відкинути російські сили із суверенної території України. Передача цих ракетних систем дає Україні найкращий шанс захиститися від жорстокості Росії", - сказав він членам парламенту.

Популярні новини зараз

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

Восени їх захоче спробувати кожен: рецепт найсмачніших млинців з крабовими паличками - про м'ясо ви забудете

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Показати ще

До речі, стало відомо, що міністр оборони Британії Бен Уоллес ще у грудні 2022 року написав російському міністру оборони Сергію Шойгу листа, в якому попередив, що подальші атаки Росією української інфраструктури можуть призвести до того, що Великобританія передасть Києву потужнішу зброю.

Київ поки що отримання далекобійних крилатих ракет Storm Shadow офіційно не підтвердив.

Однак Уоллес нагадав, що радіус дії ракет Storm Shadows, що поставляються Великобританією, не можна порівняти з російськими ракетними системами - деякі види російських ракет здатні літати набагато далі.

Читайте також:

Буде два етапи: українців готують до подорожчання комунальних послуг

Від тисячі до трьох: як отримати матеріальну допомогу від держави. Інструкція

Виплати 16 тисяч гривень відновили: хто може подати заявку. Гроші виплатять у травні