Багато чехів пам'ятають часи, коли в Чехословаччині стояли радянські війська (військовий контингент СРСР був дислокований у ЧССР у 1968–1991 роках, внаслідок вторгнення військ СРСР та інших країн Варшавського договору – ред). Саме тому громадяни цієї країни серед перших відгукнулися аби допомогти Україні, яка чинить опір російській агресії. Наразі Чехія надала Україні військову допомогу майже на три мільярди крон, і ця допомога не припиняється навіть після зміни президента країни.

Так, усі знають, що серед своїх перших візитів новообраний чеський лідер Петро Павло відзначив Україну. 28 квітня 2023 року він прибув до України з першим на посаді президента візитом.

Відомо, що разом із Президентом України Володимиром Зеленським Петро Павло відвідав постраждалу від російської агресії Бородянку. Пізніше Петро Павло вирушив із візитом до Дніпропетровської області, яку Чехія взяла патронат з метою повоєнного відновлення.

І лише за тиждень стало відомо, який ще подарунок привіз до Києва чеський лідер.

Президент Чехії Петро Павло під час свого візиту до Києва подарував Президенту України Володимиру Зеленському легендарний чеський пістолет CZ 75. Це самозарядний пістолет, розроблений у Чехословаччині в 1975 році.

Чеський лідер також побажав президенту та всім українцям "усього найкращого, щоб вони знову могли посміхатися".

Популярні новини зараз

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

Відомо, що пістолет прикрашений чеською національною символікою у вигляді листя липи та двовостого лева. Елементи управління пістолета, екстрактор, гвинти рукоятки та дно магазину позолочені, а у праву частину рамки вмонтовано щиток із 14-каратного золота з коронованим двовостим левом із малого державного герба Чехії.

"У лютому 2022 року Росія сильно вдарила по незламності народу України. У боротьбі їм спочатку допомагає також чеська зброя. На знак поваги до героїзму українців я передав Володимиру Зеленському легендарний CZ 75 із серійним номером 22", - зазначив Павло.

За словами представників компанії Colt CZ Group, подарований президенту Зеленському пістолет зберігається у спеціальному декорованому кейсі. Він обшитий синім мікроплюшем і позначений етикеткою з посвятою від президента Павла українською мовою.

Читайте також:

Багато хто захоче повторити: Олена Зеленська показала дуже незвичайне кольє, яке не застібається

Патріотична брошка та костюм-трійка: Олена Зеленська вразила діловим вбранням

У стилі хакі та незвичайних сережках: як Олена Зеленська виглядала на церемонії з королем Чарльзом