Святий Георгій (Юрій) – унікальний християнський мученик, якого широко шанують і у західній, і у східній церквах. Він представлений на зображеннях як солдат на коні, який вбиває дракона чи змія. Георгій Побідоносець вважається святим покровителем солдатів, які служать своїй країні та захищають її.

Докладніше про це інформує Апостроф.

В Україні Православна Церква України вшановує пам'ять Георгія Побідоносця (Змієборця) 6 травня за новим календарем. У 2023 році це церковне свято припаде на суботу. Західні християни відзначають його 23 квітня.

Вважається, що Георгій був римським солдатом, який жив у Каппадокії в III столітті нашої ери, під час правління імператора Діоклетіана. Він був християнином і відмовився зректися своєї віри, за що його солдати імператора замучили до смерті.

Одна з найвідоміших легенд, пов'язаних із Георгієм, це легенда про змієподібного дракона. Згідно з легендою, місцеві жителі тероризували драконом, який вимагав від них людських жертв. Святий Георгій прибув у місто і вбив дракона, рятуючи мешканців і приводячи їх до віри у християнство.

Після смерті Георгія його почали шанувати як мученика, і його культ поширився по всьому християнському світу. Він став особливо популярним в Англії в середньовіччі, де його вважали символом лицарства та захисником країни. В цей час він досі вважається святим покровителем Англії.

Популярні новини зараз

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Це просто блаженство під картоплю: рецепт маринованого малосольного оселедця по-голландськи - це потрібно спробувати

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Молитва до Святого великомученика Георгія Побідоносця

"О, всехвальний, святий великомученику і чудотворцю Юрію! Зглянься на нас скорою твоєю поміччю і вблагай Бога, хай не осудить нас, грішних, у беззаконнях наших, а простить їх нам з великої Своєї милості. Не зневаж молінь наших, але випроси нам у Христа Бога нашого, тихе і благовгодне життя, здоров’я душевне й тілесне; і нехай не на зло обернемо блага, даровані нам з милості всещедрого Бога, а для слави святого імені Його і в прославлення сильного твого заступництва; щоб зміцнив Він державу нашу вічним миром і благословенням. Вислухай нас, мученику Христовий, Юрію, і моли за нас неперестанно Бога, щоб з великої благодаті Його, твоєю ж допомогою і заступництвом, знайдемо милість разом з ангелами і архангелами і всіма святими праворуч правосудячого Судді стати, і Того славити з Отцем і Святим Духом нині й повсякчас, і навіки віків. Амінь".

Читайте також:

Холодина та дощі: на вихідних в Україні різко зміниться погода

Податок на городи: хтось може не платити гроші. Підписано важливий закон

На тисячу гривень більше – пенсіонерам виплатять додаткові гроші. Хто у списку