Великдень або Воскресіння Христове – одне з найважливіших християнських свят, яке у 2023 році за юліанським календарем припадає на 16 квітня. І вже за кілька годин у храмах зберуться люди на всенічну службу, щоб отримати благословення, а також освятити паску та яйця для святкового столу.

За багатовіковою традицією, після участі у повній Божественній Літургії кожна родина будинку накриває стіл білою скатертиною, прикрашає квітами та зеленими гілками, що символізують нове життя.

Посеред столу треба поставити свічку, а біля неї – паску та інші страви.

Коли вся сім'я, святково одягнена, збереться навколо столу, господар будинку (голова сім'ї) має урочисто запалити свічку на столі та проговорити:

"Христе, світло правдиве, що освітлюєш і освячуєш всяку людину, що приходить на світло! Нехай позначається на нас світло обличчя Твого, щоб у ньому ми побачили світло неприступне. Справи стопи наші для дотримання заповідей Твоїх, молитвами Пречистої Твоєї Матері та всіх святих Твоїх. Амінь".

Потім він каже:

Популярні новини зараз

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

"Молитвами святих Отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас". Під час цього всі творять на собі знак хреста та мають відповісти "Амінь".

Далі вся сім'я разом тричі вимовляє:

"Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що у трунах, дарував життя".

Насамкінець господар будинку вимовляє молитву благословення страв:

"Владико Святий, Отче Вседержитель, Предвічний Боже, благослови нас і цю трапезу, яку ми повинні вжити, щоб, підкріпившись нею, ми могли проповідувати з мертвих воскресіння Твого Єдинородного Сина, а нашого Господа Ісуса Христа, який з Ним благословенний Ти, з пресвятим , і життєдайним Твоїм Духом, нині і завжди, і на віки віків".

Усі відповідають: "Амінь".

Нагадаємо, що великодній сніданок традиційно починається із яйця. Кожен член сім'ї має з'їсти освячене яєчко із сіллю. Потім приходить черга паски і паски – знову кожен з'їдає по шматочку. І вже після цього всі беруться за м'ясні та рибні делікатеси. Дорослі п'ють червоне вино або домашні настоянки.

Читайте також:

Віщі сни на Великдень: у який день вони відбуваються і як їх тлумачити

Магазинний більше не купуйте: рецепт домашнього сиру з кефіру. Діти будуть у захваті

Вирішив підпалити церкву у Страсну п'ятницю: скандал у Львові із мешканцем Закарпаття. Такого ще не було