Ні для кого не секрет, що Києво-Печерська лавра потрапляла до скандалів неодноразово. Зараз там відбувається те, на що звернув увагу навіть сам Папа Римський Франциск. Справа в тому, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір, згідно з яким ченці користувалися державною власністю. Тепер представники московського патріархату шукають мислимі та немислимі способи там залишитися. Вони навіть почали розповідати про знак згори, адже, за їхніми словами, після богослужіння ПЦУ навіть хрести почорніли Києво-Печерську лавру.

І справді, кілька тижнів тому парафіяни звернули увагу, що на даху Трапезного храму Антонія та Феодосія Печерських зі східного боку почорніли хрести.

Тоді намісник монастиря митрополит канонічної Української православної церкви (УПЦ) Павло (Лебідь) заявив, що "хрести були жовтими, допоки не відбулося святотатство (крадіжка церковних святинь)". Він витлумачив те, що сталося, як необхідність берегти "святу соборну апостольську церкву".

З того часу пройшов місяць і зараз хрести виглядають почорнілими не лише зі східного боку, а й із західного. Парафіяни знову стали все це називати знаковою подією та недобрим знаком.

Водночас священик Георгій Коваленко, який перейшов з УПЦ МП до ПЦУ, переконаний, що слова про якийсь "символізм" або дивні "знаки" говорять лише про спробу маніпулювати та паразитувати на забобонах людей.

Він упевнений у відсутності символізму, оскільки хрести потемніли кілька років тому.

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

"Це маніпуляція та спроба застосовувати нераціональні та недуховні методи. Але дійсно, хрести почорніли за часів Московського патріархату. Але я в цьому не бачу жодного символізму. Просто через певний час на хрестах так само потрібно оновлювати позолоту, проводити ремонти та реконструкції. Це відбувається в будь-якій будівлі, у тому числі і храмовій", - пояснює священик Георгій.

І справді, співробітники Печерської Лаври підтвердили, що хрести темні вже багато років, оскільки остання реставрація проходила наприкінці 60-х – на початку 70-х років. Про це розповів заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника Києво-Печерська Лавра Костянтин Крайній.

Він додав, що слід враховувати, що покриття на хрестах взаємодіяло з атмосферними опадами, зокрема, з кислотними дощами. Крім того, має значення і те, під яким кутом дивитися на хрести і з якого боку в цей час розташоване сонце. Наразі видно, що хрести ніби почорніли з іншого боку за останні кілька тижнів. Можливо, саме це вплинуло на їхній вигляд сьогодні вранці.

Читайте також:

Притулку потужно "підколов" Таїсію Повалій, яка так любить Путіна