Ні для кого не секрет, що останні кілька років в Україні проводилось щорічне кількаразове, хоча й незначне підвищення пенсій. Однак, наша країна вже більше року знаходиться в стані війни, тому індексація 2023 була тривалий час під загрозою. Разом з тим, завдяки військовим та допомозі західних партнерів вона таки відбулась і це єдиний перерахунок у 2023-му.

Отож, із 1 березня 2023 року пенсії збільшені на 100 - 1 500 грн і тепер середній розмір пенсії становить 5 219,69 грн. При цьому в середньому українці на заслуженому відпочинку отримали збільшення у розмірі 579,1 грн. Хоч мізерну, але надбавку отримали в загальному 10,5 млн пенсіонерів.

Перерахунок пенсійних виплат з 1 березня 2023 року здійснений автоматично.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

У ПФУ зазначили, що розмір підвищення пенсії кожного конкретного пенсіонера, відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 24 лютого 2023 року № 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році”, визначений індивідуально з урахуванням його особистих показників, зокрема закону, згідно з яким пенсія призначена, часу призначення пенсії, тривалості страхового стажу, величини заробітної плати, належності до непрацюючих пенсіонерів та до певної вікової категорії.

Але найголовніше, що в результаті індексації українцям перерахували головний показник: розмір середньої заробітної плати, від якої залежить майбутня виплата.

Популярні новини зараз

Як відчистити духовку від нагару та застарілого жиру без хімії: методи, які здивують ефектом

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Отож, з 1 березня 2023 року всі пенсії перерахували з новим розміром середньої зарплати – 7 405 грн, хоча ще у 2017 році показник середньої заробітної плати, який застосовувався при обчисленні пенсій був 3 764,40 грн.

Наразі визначений показник (7 405,03 грн) множиться на індивідуальний коефіцієнт заробітку, а потім – на коефіцієнт страхового стажу особи. Отримана сума – розмір майбутньої пенсії.

Наприклад, якщо ваша зарплата вдвічі вища за середню і у вас є 35 років стажу, ви можете претендувати на пенсію у розмірі близько 8 509 грн. З мінімальною зарплатою можна розраховувати лише на мінімальну пенсію (2093 грн).

До слова, для того, щоб перевірити результат індексації пенсії онлайн, потрібно зробити лише два кроки:

  • авторизуватися в особистому кабінеті на веб-порталі ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП);
  • у лівому бічному меню перейти до розділу «Моя пенсія». Там і буде вся інформація щодо пенсії.

Читайте також:

Долара по 40 гривень уже не буде: експерт розповів, до чого готуватися у квітні