Багато господинь використовують пророслу картоплю в кулінарії, просто зрізуючи паростки. Ще б пак, саме так усе робили за часів СРСР. При цьому масово ніхто не труївся і всі були задоволені.
А ось дієтологи рекомендують не готувати страви з картоплі, на якій є паростки більше 3 см. Якщо на овочі є невеликі паростки, то вживати його можна, проте перед приготуванням їх потрібно повністю зрізати.
Вся справа в тому, що кожна частина картоплі, починаючи з бадилля і закінчуючи корінням, містить у собі токсичну речовину під назвою соланін. Під час вегетації найбільша концентрація цієї речовини міститься у квітах та ягодах. В осінній період 100 г картоплі містить 2-10 мг соланіну. Це зовсім небагато, тим більше що свіжозібрана картопля дуже корисна завдяки багатому вмісту вітамінів. У картопляному соку міститься багато цілющих речовин, а невеликих дозах соланін нешкідливий для організму.
Але в міру того, як картопля починає проростати, кількість вітамінів стає дедалі меншою, а ось соланіну, навпаки, стає більше. Токсини, до речі, розподіляються нерівномірно. Найвища концентрація соланіну міститься під шкіркою, де очі. Ще його багато в позеленілих бульбах і особливо в паростках.
Якщо в організм потрапляє дуже багато соланіну, то це проявляється млявістю, головними болями, також блювотою. Більше того, впливає речовина на кров. Воно призводить до швидкого руйнування еритроцитів.
Читайте також:
Мобілізація внесе різкі зміни до "Резерв+": що буде з відстрочками
Прощавай, дешеве яблуко: чому у 2025-му українці платитимуть "золотом" за фрукт із саду бабусі
Маша Єфросиніна розізлилась через дописи про Усика в Інстраграм: "Пр**бати бій - це гірше..."
Чому у баклажанів в'яне листя під сонцем - і чому не варто відразу бігти за лійкою
Вам буде заздрити все село: як виглядає Mercedes, призначений для перевезення картоплі та буряків
Під борщ їх можна з'їсти одразу 5 штук: старовинний рецепт картопляних пончиків із часниковим соусом
А ось це по-українськи: рецепт ситних та апетитних сирників з картоплі з цибулькою та сметаною