У четвер, 20 травня, українці традиційно відсвяткували День вишиванки. На честь свята національну сорочку приміряли й Володимир Зеленський з дружиною Оленою. Правда, президентське подружжя нарвалося на жорстку критику, вибравши "не той" крій.

Фотографія, на якій подружжя Зеленських позує у вишиванках, була опублікована на офіційній сторінці президента України в Instagram.

Так в кадрі Володимир Зеленський позує в лляній сорочці з косим коміром, на якій вишиті українські орнаменти. З такою ж вишивкою, але з квадратним вирізом сорочка першої леді країни.

Вибір сорочки президента викликав обурення в мережі, оскільки вона дуже схожа на російську косоворотку. Користувачі стали писати, що таким вибором президент фактично зрадив свою країну.

Відомо, що вишиванку для президента створив український дизайнер Артем Климчук. Він пояснив, чому для Володимира Зеленського зробив саме такий дизайн.

Популярні новини зараз

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Показати ще

За словами Климчука, це був національний костюм, характерний для східного регіону України. Також такі сорочки носили в Східній Європі в XIX столітті.

За основу дизайнер взяв зразок старовинної вишиванки, яку носили українці на Дніпропетровщині. Також використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок - квадратної форми.

"Для Сходу України бічний розріз на сорочці був досить типовим елементом. Він був дуже популярний в XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз", - розповів Артем Климчук В інтерв'ю "Vogue.ua".

З приводу вишиванки Володимира Зеленського висловилася і дослідниця українського традиційного одягу Марія Квітка:

"Як в Україні, так і в Росії, Білорусі, Литві і т.д. до появи цього косого ворота селяни носили тільки сорочки з розрізом посередині, що не дає нам права визначати за кроєм приналежність сорочки до якоїсь однієї території, мода розвивалася скрізь паралельно. Українських сорочок такого типу збереглося дуже багато, сотні, якщо не тисячі".

До слова, перша леді у своїй замітці в Instagram запевнила, що такий крій - частина регіональної традиції:

"На Дніпропетровщині, де народилися ми та де колись народилася моя баба Шура, традиційні чорно-червоні вишивки, а крій жіночої сорочки - особливий, з квадратним вирізом-каре. Це наша регіональна "вишиванкова" родзинка".

Раніше "Нyser" писав про те, що Зеленський з дружиною потрапили в конфуз через взуття.

Також наш портал повідомляв, Олена Зеленська показала яскраве вбрання для зустрічі з першою леді Німеччини.

Нагадуємо, Олена Зеленська розповіла, як ставиться до сім'ї Порошенка.