Коли 1912 року на воду було спущено найбільший корабель свого часу – пасажирський лайнер "Титанік", суднобудівник назвав його "практично непотоплюваним". Ось тільки корабель, що вийшов в Атлантику 10 квітня 1912 року, затонув через п'ять днів після початку подорожі. При цьому зіткнення лайнера з айсбергом забрало життя близько 1500 людей.

Хоча ми всі знаємо про трагедію Титаніка, існує безліч маленьких дивовижних фактів про великий корабель, про які знає далеко не кожен. І, як і в інших трагедіях людства, факти показують не лише цинічний бік, а й шанобливість, а також співчуття людей. Нижче представлено десять маловідомих і дивовижних фактів про Титаніку.

Трагедії, пов'язані з "Титаніком", почалися ще до його відплиття - вісім людей загинули під час будівництва , імена трьох робітників так і залишилися неназваними. Вважається, що саме тоді пароплав став проклятим. На згадку про загиблих у Белфасті, Великобританія, у 2012 році було встановлено меморіальну дошку.

Остання з пасажирок "Титаніка" померла у 2009 році у віці 97 років. На момент аварії корабля їй було 2,5 місяця.

Лише 705 із 2,223 пасажирів та членів екіпажу "Титаніка" повернулися додому. При цьому близько 61% пасажирів, що вижили, були першокласними гостями.

Кажуть, що кілька чоловіків переодяглися в жіночий одяг, щоб урятуватися. Діккенс Бішопа, а також кілька інших переслідували чутки, що вони злукавили, тікаючи з корабля в жіночому одязі. Під час офіційного свідчення Діккенс стверджував, що не було розпорядження, яке б дозволяло сідати у шлюпки лише жінкам та дітям.

Популярні новини зараз

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

37-річний Джон Чепмен та 29-річна Ліззі Чапман були у медовому місяці після весілля 26 грудня 1911 року. Джону також не дозволили перебувати у рятувальній шлюпці. Ліззі повернулася до друга і сказала: "До побачення, місіс Річардс, якщо Джон не може піти, я не піду". У такий спосіб пара померла разом.

Брати Навратіл були єдиними дітьми, яких врятували без батьків та опікунів. Їх назвали "сиротами Титаніка", адже тієї ночі вони втратили батька, який викрав їх у матері після розлучення. Він хотів відвезти хлопчиків до Америки до своєї нової дружини. За місяць після катастрофи їх знайшла рідна мати завдяки ЗМІ.

Лайнер тонув під музику. Оркестр до останнього стояв на палубі та грав церковний гімн "Ближче, Господи, до Тебе". До речі, після того, як Титанік затонув, сім'ям восьми музикантів, які до останнього моменту грали музику на кораблі, що тоне, щоб підтримати дух людей, що гинули, був виставлений рахунок компанією "Уайт Стар Лайн" за вартість одягу, який був на музикантах у день їх загибелі.

Усі інженери Титаніка загинули . 25 корабельних інженерів пожертвували своїм життям, щоб на Титаніці довше було світло. Частина з них не припиняла спроби кликати на допомогу в радіорубці, сподіваючись, що вона настане вчасно.

Команда інженерів Титаніка

За 2 тижні до зіткнення з Титаніком, айсберг перекинувся вгору темною стороною , через що корабля побачив льодову перешкоду тільки на відстані 600 метрів. Якби цього не сталося, то айсберг помітили б за милю, і зіткнення можна було б уникнути.

Корабель, що затонув, знайшли лише через 73 роки після аварії. Корабель було виявлено у 1985 році в рамках секретної місії. Цікаво, що до цього мало хто вірив, що лайнер насправді розламався навпіл, проте з виявленням останків теорія підтвердилася.

Останки Титаніка можуть повністю зникнути до 2030 року , все через "голодні" бактерії в глибинах океану, які повільно поглинають уламки.

Читайте також:

Поганий знак: Кейт Міддлтон зняла обручку. Усі завмерли в очікуванні

Українцям пообіцяли осінню надбавку до пенсії. Що відомо

Такого ви не куштували: найсмачніша намазка на хліб із кабачків. Рецепт