Здається, все йшло за планом: ранок, сонечко, грядка в самому соку, огірочки як на підбір — хрусткі, зелені, налиті.
Ти береш один, відкушуєш... і фу! Замість свіжості — гіркота, ніби сам город тобі мститься. Прикро? Ще як! Особливо, коли гірчить не один, а вся партія.
Спочатку ми звично киваємо на сорт - мовляв, попався невдалий. Чи на примхливу погоду, чи, страшно сказати, хворобу. Але насправді майже завжди причина банальна до позіхання. А головне – усувається за один вечір. Так-так, лише один правильний полив може все виправити.
Винуватець — кукурбітацин.
Гіркий смак огіркам надає речовина з жахливою назвою - кукурбітацин . Воно з'являється у плодах, коли рослина відчуває стрес. І знаєте, що найбільше напружує огірок? Жага.
У нього коріння неглибоке, і якщо верхній шар ґрунту висох - вважай, він уже страждає. А коли сонце палить, земля тріскається, а лійка відпочиває – для огірка це майже кінець світу. У паніці він запускає захисний механізм: виробляє ту гіркоту, щоб його не їли. Ні шкідники, ні ви.
1 шанс на 1000: яким знакам Зодіаку доля підкине подарунок у перші дні липня, і як його не проґавити
Пенсія 3758 гривень: хто отримає підвищені виплати і чому очікування багатьох пенсіонерів не виправдовуються
Анастасія Приходько зявила, що повертає російськомовні пісні через Сердючку: "Безответно!"
Злата Огнєвіч показала весілля з відомим співаком, Решетній привітав: "Вже не Холостячка"
Додайте до цього перепади температур – спекотний день та прохолодна ніч – і отримайте рецепт справжнього огіркового стресу . Але головний лиходій все одно один: нестача вологи .
Що робити? Лікуємо огірок водою - але з розумом!
Щоб зупинити вироблення гіркоти, не потрібно танців із бубном. Достатньо влаштувати рослині один якісний сеанс спа-поливу .
Ось як це зробити:
- Чекаємо на вечір. Коли сонце вже не смажить, щоб не обпалити коріння.
- Беремо теплу воду. Бажано ту, що нагрілася на сонці. Холодна зі свердловини чи колодязя ще один стрес, а нам цього не треба.
- Поливаємо лише під корінь. Ні краплі на листя – це не душ, це реанімація.
- Не поспішаємо. Лійку беремо з любов'ю та терпінням. Поливаємо доти, доки вода не просочить землю хоча б на 15-20 см. Саме там знаходяться активні коріння.
І вуаля — вже завтра ваші огірки перестануть гірчити. Точніше, нові плоди будуть нормальними, без неприємного присмаку.
Тут важливо не перестаратися — болото на грядці нічим не краще за пустелю. Головне – стабільна, м'яка вологість. І якщо ви не забуватимете про полив, особливо в спеку, то забудете і про гіркоту. Раз і назавжди.
Читайте також:
Бажаєте кабачки розміром з батон? Посадіть поряд ця проста рослина - і результат вас здивує.
Ви на дачі тільки у вихідні? Ці три овочі точно для вас – невибагливі, але врожай щедрий.