Сьогодні у Державній екологічній інспекції України відбулася нарада, на якій обговорювалися питання щодо відновлення здійснення позапланових заходів державного ринкового нагляду. Ця нарада стала актуальною після внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) та державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Також повідомляємо, що згідно зі статтями 23 та 24 Закону України «Про державний ринковий нагляд та контроль непродовольчої продукції», для здійснення перевірки характеристик продукції орган ринкового нагляду видає наказ, а підставами для проведення позапланового заходу ринкового нагляду є звернення споживачів (користувачів) відповідної продукції. а також органів виконавчої влади, виконавчих органів місцевих рад, правоохоронних органів, громадських організацій споживачів (об'єднань споживачів), об'єднань суб'єктів господарювання.

Під час перевірки характеристик продукції (автомобільні бензини, дизельне пальне, суднове та котельне пальне) продукція повинна відповідати Технічному регламенту. За результатами експертизи та протоколів випробувань акредитованої лабораторії будуть вжиті обмежувальні заходи, що коригують.

Крім того, за результатами державного ринкового нагляду посадовими особами може бути прийнято рішення про вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів щодо приведення продукції у відповідність до встановлених вимог, із застосуванням обмежень щодо усунення формальної невідповідності, тимчасової заборони надання продукції на ринку; заборони надання продукції над ринком; вилучення продукції з обігу; відгук продукції.

Відповідальність суб'єктів господарювання за порушення вимог Закону про ринковий нагляд визначено статтею 44 Закону, яка передбачає застосування адміністративно-господарських санкцій. Зокрема, відповідно до пункту 6 частини четвертої статті 44 Закону за створення перешкод шляхом недопущення до проведення перевірки характеристик продукції та невиконання законних вимог посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд до суб'єкта господарювання, застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу у розмірі десяти тисяч не оподатковуваних податком. мінімумів доходів громадян (170 тис. грн.).

Державна екологічна інспекція України закликає споживачів, а також органи виконавчої влади, виконавчі органи місцевих рад, правоохоронні органи, громадські організації споживачів та об'єднання суб'єктів господарювання, звертатися у разі виявлення інформації про розповсюдження продукції, яка завдала шкоди громадським інтересам або мають недоліки, які можуть завдати такої шкода, і відсутня інформація, за якою виробник такої продукції може бути ідентифікований, але міститься інформація, за якою може бути встановлений розповсюджувач, у якого було придбано (виявлено) таку продукцію.

Популярні новини зараз

За таку віддадуть дві іномарки: як виглядав перший ЗАЗ, про який мало хто знав

Полуниця виросте солодше за мед: як її потрібно поливати, щоб зібрати шикарний урожай

Вся підготовка - це 5 годин на полігоні, а потім - у пекло на фронт: історія українського воїна, який зник безвісти

Готується відставка Шойгу: вже заарештували його головного заступника, який жив у особняку з "Майстра та Маргарити"

Показати ще