Святий Миколай вважається одним із найбільш шанованих православних святих, він же став прообразом Санта Клауса та Діда Мороза. У католицьких країнах діти, прокидаючись уранці 6 грудня, шукають подарунок у різдвяних шкарпетках, а діти, які виховуються у православ'ї, знають, що святий Миколай кладе подарунок під подушку.

Про добрі справи святого Миколая, який вважається покровителем мандрівників і дітей, у народі складено перекази, що передаються з покоління до покоління. Вони розповідають про те, як святий Миколай допомагав бідним та знедоленим, а дітям таємно підкидав монетки та їжу у виставлені за двері черевички.

Відповідно до однієї з легенд, святий Миколай в одній зі своїх морських подорожей між Мирою та Олександрією, воскресив моряка, який зірвався з щогли в шторм і розбився на смерть. Ще одна легенда розповідає про те, як він допоміг бідній дівчині вийти заміж за коханого, давши їй грошей на посаг. З історичних джерел відомо, що єпископ Миколай виступив захисником трьох несправедливо засуджених до смерті візантійців.

Після смерті святого Миколая, люди продовжили його традицію допомагати нужденним анонімно, і такі подарунки, як і раніше, називаються подарунками святого Миколая. Згідно з одним джерелом, середньовічні черниці в ніч на 6 грудня розносили їжу та одяг у кошиках до дверей бідняків. У Х столітті в Кельнському соборі в день пам'яті святого Миколая учням церковноприходської школи почали роздавати солодощі.

Добирався вплав: онук Софії Ротару пояснив за свою втечу з України

Не просто «сміття з хати»: чому після заходу сонця не можна виносити сміття з дому

Популярні новини зараз

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Потап розповів про вагітність Настя Каменських і дітей: хоче і хлопчиків, і дівчат

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Показати ще

Блекаут у Новий рік: чи буде Україна зі світлом у новорічні свята