Однак не всі чоловіки прагнуть йти на фронт та захищати свій дім. Є ті, хто відкрито ігнорують заклик з'явитися до військкомату і відмовляються брати повістки.

Що буде з тими, хто ухиляється від мобілізації, інформує ТСН, посилаючись на заяву адвоката Віталія Гаделія.

Експерт повідомляє, що у разі ігнорування повістки українцям загрожує адмінстративна чи кримінальна відповідальність.

На даний момент в Україні існує три види повісток: для уточнення даних, на проходження військово-лікарської комісії та на прибуття на призовний пункт. Ще є повістки щодо проходження термінової військової служби, але президента України Володимир Зеленський видав указ, щоб терміновиків на період мобілізації не закликали.

Якщо ж призовник, який отримав одну з трьох основних типів повістки, не з'явився у вказаний термін у військкомат, йому передбачено адміністративну відповідальність. При цьому максимальний штраф, який доведеться сплатити, становитиме 8500 грн. Він може бути призначений у разі повторного правопорушення, зокрема для посадових осіб на підприємствах.

"Наприклад, якщо керівник не передав порядок денний працівникові. Адже якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, залишає повістку, і обов'язок її передати покладається на підприємство" , - пояснив юрист.

Популярні новини зараз

Лілія Ребрик без макіяжу показала, як виглядає її донька: "Відчуває моє дихання..."

Їх знанням позаздрять усі мудреці: знаки Зодака, які дають найкращі поради в будь-якій ситуації

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Показати ще

Щодо кримінальної відповідальності, то вона настає для осіб, які пройшли медичну комісію, якиз було визнано придатними, вони отримали мобілізаційне розпорядження і не з'явилися. Максимальний термін покарання може становити 5 років позбавлення волі.

Адвокат уточнив, що були випадки, коли призовнику видавали двічі повістки на уточнення даних, і двічі чоловік не був у військкоматі, і відповідно має два адміністративні порушення, то втретє призовника може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Читайте також: