Якщо війна триватиме два роки, з України за кордон назавжди поїдуть до 5 млн громадян.

Про це директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України академік Елла Лібанова повідомила в ефірі інформаційного телемарафону.

"Головний фактор-тривалість гарячої фази війни. Якщо це закінчиться до кінця року, я думаю, що ми втратимо приблизно 500-600 тисяч населення. Це багато, але це не катастрофа. Якщо війна триватиме, гаряча фаза, скажімо, 2 роки, то це може бути до 5 мільйонів", - сказала Лібанова.

За її словами, якщо війна триватиме ще довше, поїде ще більше людей.

"По-друге: коли рано чи пізно закінчиться дія обмежень на виїзд чоловіків 18-60 років, то возз'єднання сімей відбудеться не в Україні, а за кордоном", - зазначила академік.

Лібанова зазначила, що значно складнішим є питання внутрішньої міграції, адже не факт, що люди, які приїхали на відносно безпечні території зі східних та північних областей України, повернуться додому.

Популярні новини зараз

У вас щелепа обвисне: за якою ціною в Україні почали продавати молоду черешню

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Як приготувати лимонну воду для орхідеї, щоб вона постійно цвіла

Показати ще

"Адже Росія нікуди не дінеться, вона залишиться нашим агресивним сусідом. І всі люди, які будуть повертатися, які виїхали з Чернігівської, Сумської, Харківської областей, будуть розуміти, що повертаються в небезпечну зону. Той бізнес, який поїхав, буде розуміти, що повинен повернутися в небезпечну зону. Тому я не переконана в тому, що ми зможемо відновити довоєнне розміщення населення, бізнесу", - резюмувала директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

Читайте також:

Він остаточно рушив: у МВС розповіли, які "сигнали" посилає Путін ударами по Україні.

Відомий український ТБ-канал попросив коментатора перейти на російську мову. Відео.

Військам Путіна буде кінець: США підготують українських снайперів-артилеристів. Битимуть потужними ракетами.