24 лютого 2022 року Україна була змушена визнати, що втратила один з об'єктів стратегічної важливості, а саме в зоні відчуження була взята під контроль окупантами ЧАЕС. І тепер вся відповідальність за ядерну і радіаційну безпеку, стан об'єктів і подальший розвиток ситуації в зоні відчуження лежить на загарбниках – військових Російської Федерації. А привід для тривоги Серйозний.

Так, стало відомо, що через рух великої кількості військової техніки в зоні відчуження порушився верхній шар грунту, що призвело до перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання в небезпечній зоні.

Про небезпеку повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України. Так, за даними автоматизованої системи радіаційного контролю в зоні відчуження зафіксовано підвищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання. При цьому встановити причини змін радіаційного фону у відомстві поки не мають можливості, так територія контролюється підрозділами Повітряно-десантних військ Росії.

При цьому радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко під час відеозвернення вдень 25 лютого заявив, що підвищення рівня радіації зафіксовано вперше після аварії на ЧАЕС у 1986 році.

Також він розповів, що стан ядерних установок та інших об'єктів Чорнобильської атомної електростанції залишається без змін. А ось радіаційна пил не просто осяде на колесах і траках російської важкої техніки і частково буде винесена за межі зони відчуження, але нею надихаються і самі вороги, вивозячи її в легенях і на слизових оболонках, звідки змити її вже майже неможливо.

Зазначимо, що через захоплення Росією ЧАЕС Україна очікує рішучих дій з боку міжнародних партнерів, адже навіть сама незначна провокація з боку загарбників може призвести до екологічній катастрофі планетарного масштабу. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики.

Популярні новини зараз

Подорожчають не тільки продукти, комуналка і пальне: Київстар, lіfecell і Vodafone накрутять тарифи

Володимир Зеленський підтвердив швидке закінчення війни: "Путін дуже боїться"

Українців, які виїжджають до Польщі, попередили про важливе нововведення

Ідеальний час для посадки озимої цибулі: найкращі сорти для казкового урожаю

Показати ще

"Окупанти вже другу добу утримують персонал станції ДСП "Чорнобильська АЕС", не дозволяючи провести ротацію, як це передбачено правилами технічної безпеки. Захоплення станції і проведення там будь-яких військових дій загрожує повторенням другого Чорнобиля, від якого Європа оговтується досі", – сказано в офіційному повідомленні.

До слова, ЧАЕС розташована в Україні поблизу міста Прип'ять за 18 км від міста Чорнобиль, за 16 км від кордону з Білоруссю за 110 км від Києва.

Аварія на ЧАЕС сталася 26 квітня 1986 року - тоді вибухом був зруйнований 4-й енергоблок, в атмосферу викинула велика кількість радіоактивних речовин. У ліквідації наслідків аварії взяли участь понад 600 тис.осіб. ЧАЕС була остаточно закрита 15 грудня 2000 року. Навколо станції встановлена 30-кілометрова зона відчуження.

Раніше Hyser писав, що ЗСУ збили 5 російських літаків.

Також наш портал повідомляв, що українцям пояснили, чому зараз небезпечно їздити на машинах.

Нагадаємо, що у мережі з'явилося відео повітряного бою під Києвом.