Булочки, батони, тістечка і рогалики - вже незабаром вони можуть стати для українців розкішшю. Ще б пак, згідно з прогнозами, хлібобулочні вироби кардинально додадуть в ціні уже осінню 2022 року.

Так, стало відомо, що в Україні має бути шалене зростання цін на хліб у 2022 році. Про те, що українцям доведеться купувати хліб за ціною в 35% більше від торішньої вартості заявив глава Союзу українського селянства Іван Томич, пише Главред.

"Зараз фермери вийшли в поле. Почалося живлення озимих. Це перший захід, який проводять українські хлібороби. У порівнянні з минулим роком, харчування озимих подорожчало в 3,1 рази через подорожчання азотних добрив",-сказав Томич.

Також відомо, що багато фермерів вже втратили майбутній урожай пшениці, так як стан озимих на українських полях гірше, ніж рік тому.

"У деяких вони становлять 25%. Крім того, сам стан озимих в середньому гірший, ніж торік. Урожай озимої пшениці в 2022 році буде менше, ніж в 2021 році. Адже українські фермери через подорожчання добрив працюють собі у збиток", – додав експерт.

Ще одним мега важливим фактором, що призведе до подорожчання, являється те, що через неконтрольований експорт з України уже вивезено понад 90% продовольчого зерна, яке використовується для випікання різних сортів хліба.

Популярні новини зараз

Подорожчають не тільки продукти, комуналка і пальне: Київстар, lіfecell і Vodafone накрутять тарифи

Взимку ви точно не пошкодуєте, відкриваючи банку за банкою: рецепт маринованих баклажанів, які готуються цілими

Більше це не займе багато часу: рецепт лінивих голубців за 45 хвилин

Додайте до яєчної шкаралупи це і вашому врожаю позаздрять усі: 3 "рецепти" для городу

Показати ще

Так, станом на 2 лютого 2022 року, зернових та зернобобових культур продано майже 40 млн тонн, а це на 10 млн тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Про це стало відомо зі статистики Мінагрополітики.

Зокрема, вже експортовано:

  • пшениці – 17,341 млн тонн (на 4 184 млн тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого року);

  • ячменю – 5 515 млн тонн (+1 560 млн тонн);

  • жита – 157,5 тис. тонн (155,8 тис. тонн);

  • кукурудзи – 16 617 млн тонн (+4 408 млн тонн).

Нагадаємо, в 2021 році ціни практично на всі важливі продукти харчування в Україні стрімко підвищилися. Економісти кажуть, що всьому виною кілька факторів: пандемія, через яку велика частина транспортних потоків порушилася, несприятливі погодні умови і, як наслідок, зростання цін на світових ринках.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в одному з українських магазинів можуть зникнути всі "стратегічні" продукти.

Наш портал писав, що буквально за кілька останніх днів січня на території України подорожчала більшість соціальних товарів.

Нагадаємо, що експерти попереджають про подорожчання вартості низки продуктів харчування, зокрема гречки та соняшникової олії.