Українцям розповіли про зміну в процедурі нарахування пенсійних виплат.

Уточнюється, що через кілька років при оформленні пенсії за віком буде мати величезне значення кількість років заробленого страхового стажу. Зокрема, таку практику влада планує впроваджувати з 1 січня 2028, пишуть "Факти".

Стало відомо, хто буде отримувати виплати і що потрібно знати, фото: Донецькі новини

Таким чином при наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком буде призначатися незалежно від віку людини. При цьому сума виплати буде прораховуватися індивідуально для кожного пенсіонера з урахуванням його страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.

Разом з тим станом на сьогодні, в Україну мають право вийти на пенсію громадяни по досягненню 60 років, страховий стаж яких становить не менше 29 років. При цьому в 63 роки - стаж повинен становити від 19 до 29 років, а в 65 років – від 15 до 19 років. Також на пенсію за віком можуть розраховувати українці старше 65 років, які не накопичили 15 років стажу, - їм покладена соціальна виплата.


Однак, що примітно, така допомога від держави (соціальна пенсія) буде виплачуватися не завжди, а рівно до того моменту, поки людина не придбає право на пенсію. Для того, щоб оформити цю допомогу, експерти радять звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання.

Раніше "Hyser" писав про те, коли пенсіонерам потрібно записатися на"смартфон від Зеленського".

Також наш портал повідомляв, що українцям розповіли, як перевірити правильність розміру виплати.

Нагадуємо, що експерти розповідали, як зміняться виплати і чому краще не стане.