Погодьтеся, що Різдва чекають з нетерпінням і дорослі, і діти. Ще б пак, свято не тільки приносить багато радості, веселощів і солодощів, а й радує своїм затишком, спокоєм і надіями на краще майбутнє кожної людини. І починається святкування з Святвечора.

Так, напередодні Різдва, у четвер, 6 січня в Україні практично не знайдеться жодної родини, що не відзначатиме Святий вечір. У народі він також відомий під назвами Різдвяний Святвечір, або Навечір'я Різдва Христового. Як правило, його прийнято проводити в колі близьких і рідних людей, щоб за столом восцарила милостива і доброзичлива атмосфера.

Згідно зі встановленими традиціями, напередодні Різдва, прийнято готувати 12 пісних страв, що символізують число апостолів Ісуса Христа. При цьому сам стіл прикрашають пучком сіна, що є символом ясел, і композицією зі свічок і ялинових гілок.

Обов'язковими стравами святкової трапези вважаються кутя, узвар, а також вареники з грибами або капустою. Також до столу смажать картоплю, варять пісний борщ або грибний суп, гасять капусту і голубці з крупою і дозволені страви з риби. Крім того, господині готують рулети з маком і горіхами, медовики, пряники, ягідні і фруктові киселі, запечені з медом і горіхами яблука.

Вечірня вечеря 6 січня обов'язково починається з молитви, в якій прославляється Христос, глава сімейства просить щастя і благополуччя для всіх присутніх. В першу чергу скуштують за столом кутю, після чого приступають до решти страв.

Наші предки вірили, що жодна зі страв різдвяної вечері не повинна залишитися недоторканою. А також не можна прибирати страви зі столу до самого настання Різдва — 7 січня.

Популярні новини зараз

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Перше кохання Насті Каменских: чому пара не склалась і ДТП, в якій загинула ціла родина

Війна в Україні не закінчиться ні цього року, ні наступного: європейський міністр оборони зробив страшну заяву

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Показати ще

До речі, у святковий святвечір не можна сідати до столу, поки не зійде перша Різдвяна зірка.

Опівночі 6 січня в храмах починається Богослужіння, яке традиційно потрібно відвідати всією сім'єю.

Діти і підлітки 7 січня (в деяких регіонах вже 6-го) колядують і носять вечерю хресним. Звичаї кажуть, що забороняти колядувати в будинку не можна, адже якщо не впустіть тих, хто прийшов, то піде успіх, якщо ж впустити – прийде достаток і процвітання.

Що не можна робити в Святвечір:

  • заборонено сваритися, з'ясовувати стосунки, скупитися;
  • увечері напередодні Різдва забороняється працювати;
  • займатися рукоділлям.

Також поганою прикметою вважається неохайно виглядати, надягати старий одяг або речі чорного кольору, а також спізнюватися до вечері – інакше можна весь рік пробути далеко від рідних.