Ні для кого не секрет, що в Україні близько 80% пенсіонерів живуть нижче або на межі бідності. Ще б пак, якщо кожному третьому працюючому не вистачає мінімально гарантованої заробітної плати в 200 доларів на задоволення необхідних життєвих потреб, то що казати про дохід в 75 доларів. За прогнозом урядовців, ситуація має покращитись вже у 2022 році.

Так, стало відомо про 12 етапів підвищення пенсій за майбутній рік, в тому числі і за рахунок планового підвищення прожиткового мінімуму та індексації. Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Так, під час січневого перерахунку планується підвищення пенсійних виплат для осіб, які отримали інвалідність через аварію на ЧАЕС. Таким чином підвищені виплати отримають 39 тисяч осіб.

Зазначимо, що раніше збільшені виплати держава гарантувала лише ліквідаторам з-поміж військовослужбовців, а уже з 1 січня дію закону буде застосовано і для інших осіб, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС і отримали інвалідність. Перерахунок відбудеться автоматично, тому людям не потрібно буде переоформляли свої виплати.

Крім того, варто зазначити, що в Україні з 1 липня 2021 року діє норма, згідно з якою загальний розмір пенсій в осіб з інвалідністю I групи не може бути нижче 100% середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески і яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік. При цьому для II групи пенсія не може бути нижче 80% середньої зарплати, а для III групи – не менше 60%.

З 1 липня в розрахунок бралася середня заробітна плата за 2020 рік – 10 340,35 гривні. А з 1 січня будуть застосовувати середню зарплату за 2021 рік, розмір якої ще не встановлено.

Популярні новини зараз

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Перше кохання Насті Каменских: чому пара не склалась і ДТП, в якій загинула ціла родина

Це робиться навіть без пилососа: як швидко очистити від пилу будь-який килим

Показати ще

Таким чином, з 2022 року інваліди мають отримувати не менше ніж:

  • для I групи інвалідності - 14 600 гривень
  • для II групи - 9 500 гривень
  • для III групи - 7 000 гривень

Також з 1 січня запроваджується мінімальна пенсійна виплата на рівні не менше 7 800 грн кожному з непрацездатних батьків, дружині (дружині) захисників, які загинули в зоні АТО/ООС.

А от жінки, що народилися 1962 року, зможуть отримувати пенсію при досягненні нового пенсійного віку. Виплати нараховуватимуться за підвищуючим коефіцієнтом 9%.

1 березня очікується індексація пенсій. У Мінсоцполітики заплановане підвищення пенсій на 10% у зв'язку з інфляцією, але точна сума поки не встановлена. Відомо, що індексацію проведуть на ті доплати, які отримують люди старше 75-80 років.

1 липня - підвищення мінімальної пенсії та всі прив'язані до неї виплати. Найменші пенсії збільшаться з 1934 гривень до 2027 гривень.

А от з 1 жовтня планується запровадити мінімальну пенсійну гарантію у розмірі не менше 3 000 гривень для громадян старше 70 років за наявності необхідного стажу – 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Якщо ж у людини стаж менший, то для неї визначення мінімальної пенсії відбуватиметься пропорційно чинному страховому стажу за наявності 25 років стажу для чоловіків і 20 років для жінок. Її розмір становитиме не менше 2500 гривень.

Крім того, цього місяця плануються доплати до пенсій для громадян від 70 до 75 років. Розмір доплати – 300 гривень, їх отримає близько 1,7 млн. осіб.

1 грудня - підвищення мінімальної пенсії до 2093 гривень. Також очікується перерахунок пенсій з урахуванням збільшення показника середньої зарплати за рік.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що в Україні починаються облави від податківців, які шукатимуть приховані доходи громадян.

Нагадуємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що в Україні почали тестувати нову накопичувальну пенсійну систему.

Також портал Hyser інформував, що українським студентам пообіцяли підняти стипендії.