Ті, хто народився в СРСР знають, що за 70 років в країні було видобуто стільки урану, що його буде достатньо на кілька століть наперед. Ось тільки на цьому радіоактивному металі можна сколотити мільярдний статок. Саме тому виробництво розширюється, а про наслідки ніхто не думає.

У Росії стільки урану, що країна гарантує в світі довгострокову безпеку сировинного забезпечення всієї атомної генерації. При цьому основним урановорудним регіоном є Забайкаллі.

Так, за Уральськими горами на території Курганської області зосереджено близько шостої частини всіх російських запасів урану, що застосовується в якості палива в ядерних реакторах.

Вдень і вночі тут не припиняється його видобуток і ця природна особливість дуже лякає жителів регіону. Вони вважають сусідство з урановими родовищами небезпечним для себе і своїх дітей. Ще б пак, з річки Тобол, що протікає неподалік від уранового родовища, п'ють у всьому регіоні.

Ось тільки влада таких побоювань не поділяє і, замість аргументованих пояснень, люди отримують від уряду погрози і звинувачення в екстремізмі.

Разом з тим відходи уранової промисловості дійсно можуть нести небезпеку, внаслідок великих періодів напіврозпаду і легкої доступності деяких токсичних радіоізотопів.

Популярні новини зараз

Доведеться переходити на сухарі: кому з українців на 50% уріжуть пенсії

Такої смакоти ви точно не куштували: рецепт простих бутербродів з буряковою намазкою та яйцем

Полуниця виросте солодше за мед: як її потрібно поливати, щоб зібрати шикарний урожай

Допоможе звичайна манка: навіщо досвідчені садівники розсипають її городом перед зимою

Показати ще

Так, у міру накопичення великої кількості відходів, добувачі урану споруджують сховища "хвостів" збагачувальних фабрик і повинні забезпечувати фізичну і хімічну стабільність "хвостів", а також підтримувати втрати радіоактивних елементів на допустимо низьких рівнях.

Ну а поки питання так і не вирішене, медики Курганської області все частіше фіксують захворювання онкологічного характеру у людей.

Раніше Hyser писав про те, що лікарі назвали два напої, які знижують ризик інсульту.

Також Hyser повідомляв, що лікарі розповіли, чому небезпечно пропускати другу дозу вакцини від коронавірусу.

Нагадаємо, що лікарі розповіли, як розпізнати ракову родимку.