Вічні скандали, звинувачення в корупції та неймовірне збагачення керівництва стали візитною карткою підприємства, що на 80% належить місту Києву. Сьогоднішня історія торкнеться колишнього президента компанії Ігоря Кушніра та його зв'язків з людьми, пов'язаними з кремлівським режимом. Він, звісно, заперечує ці зв'язки, але документи кажуть інше, пишуть Акценти.

20 грудня минулого року Ігор Кушнір залишив посаду в "Київміськбуді", де пропрацював 12 років. Цьому передували обшуки в компанії, підозри в фінансових махінаціях та в результаті – аудиторська перевірка. Незважаючи на це, аудитори заявили про відсутність порушень. Таким чином, Кушнір, який встиг придбати нерухомість як в Конча-Заспі, так і на Лазурному Березі Франції, покинув посаду, маючи репутацію бездоганної чистоти.

Давно ходили чутки, що багатство сім'ї Кушніра росте завдяки "Київміськбуду". Проте, реальні докази з'явились лише в 2023 році. У травні журналісти-розслідувачі встановили, що особи, близькі до Кушніра, забудували котеджами землі колишньої бази відпочинку, переданої КДБ у ранні 2000-ті. Серед власників вілл виявилися як колишні, так і діючі співробітники компаній, пов'язаних з "Київміськбудом", адвокат, який представляв інтереси компанії, пряма родичка дружини Кушніра та особа, близька до депутата Кременчуцької міської ради Руслана Федорченка, який очолює одну з фірм, асоційованих з колишнім депутатом від нині забороненої "Опозиційної платформи – За життя".

У липні стало відомо про віллу дружини Кушніра на Лазурному Березі, вартістю понад 20 млн євро. Це стало останнім аргументом для проведення перевірки стану справ у "Київміськбуді" і вивчення причин, чому сім'я його президента наситилася розкішною нерухомістю. Ігоря Кушніра відсторонили, у компанії провели санкціоновані обшуки та аудит, який, однак, не розкрив джерела коштів Кушніра на французьку віллу.

Він наполягає на тому, що протягом багатьох років був залучений у бізнесі, а після свого призначення в "Київміськбуд" передав керівництво своєму бізнесом дружині. Цікаво, але цілком очікувано, що з моменту його приходу на керівну посаду в КГБ, його дружина Оксана стає власницею широкої мережі будівельних компаній. Ці компанії зареєстровані переважно на Кіпрі, в Литві та на Британських Віргінських островах. І дуже часто їхніми бізнес-партнерами є особи, які мають зв'язки з забороненою в Україні партією ОПЗЖ та кумом президента Росії Віктором Медведчуком. Документальне підтвердження цьому було знайдено у трьох кейсах, пов'язаних з сім'єю Ігоря Кушніра.

Литовский слід

Литовський випадок розкриває зв'язки Оксани Кушнір, дружини Ігоря Кушніра, громадянки України з паспортом та реєстрацією на Кіпрі, яка є кінцевим бенефіціаром у литовській компанії Baltijos Gildija. Ця компанія, що володіє інтересами у комерційній нерухомості, керує бізнес-центрами Link та Core у Вільнюсі.

Популярные статьи сейчас

Возьмите обычный лавровый лист: что нужно сделать, чтобы привлечь деньги и удачу

Возьмите мясо, капусту и сыр: рецепт быстрого и шикарного ужина "Хозяйка отдыхает"

Даже трех штук вам будет мало: рецепт рулетов из лаваша "Морская фантазия" с добавлением рыбных консервов

Перец будет горьким и сморщенным: чем его ни в коем случае нельзя удобрять

Показать еще

Ще одна особа, пов'язана з Baltijos Gildija, - це депутат Київради від забороненої ОПЗЖ Володимир Кравець, син колишнього господарчого керівника президента-втікача Віктора Януковича Андрія Кравця, відомого своїми схемами з "Межигір'ям". Володимир Кравець відкидає звинувачення у зв'язках з оточенням Януковича, проте його висунення від партії Медведчука свідчить про проросійські симпатії.

Керування Baltijos Gildija здійснює Інна Данилова-Мілліган, яка також керує литовською фірмою UAB Asis, пов'язаною з Володимиром Кравцем, який вказував її як кінцевого бенефіціара у своїй декларації.

У травні 2022 року литовські журналісти повідомили про продаж бізнес-центру Link, що міг бути спробою проросійських власників з України вивести капітал з Литви. Зв'язок Оксани Кушнір та Володимира Кравця з Віктором Медведчуком став предметом обговорення. Бізнес-центр було продано литовським інвесторам у червні 2023 року за нерозголошену суму.

Ключовим акціонером Baltijos Gildija є кіпрська компанія Koksi holding LTD під керівництвом Оксани Кушнір, що є одним із основних активів сім'ї. Саме через неї у 2021 році була куплена вілла Cayo на Лазурному Березі Франції, що належить французькій компанії SCP Cayo, входящей до великої групи CPI property group з Люксембурга.

З доповіді останньої компанії стало відомо, що Koksi holdings LTD на чолі з Оксаною Кушнір придбала компанію-власника вілли у 2021 році, тим самим ставши власником однієї з найпрестижніших нерухомостей у світі. Ігор Кушнір, у своєму ввічливому інтерв'ю після відставки з посади у "Київгорстрої", підтвердив наявність вілли у Франції у сім'ї. Проте він не пропустив нагоди прикрасити цю інформацію "казками" про те, як протягом усього часу в КГБ займався бізнесом, а до підприємницької діяльності своєї дружини не має втручань через шлюбний контракт.

Український слід

Компанія Koksi holdings LTD, якою володіє Оксана Кушнір, має бізнес-інтереси і в Україні. Цікаво, що вони також ведуть до зв'язків із "Опозиційною платформою – За життя". Так, зазначена фірма є одним із бенефіціарів інвестиційного фонду "Ковернот". Оксана Кушнір разом із "Ковернотом" та ще одним інвестиційним фондом "Хантер" стали засновниками ТОВ "Капітал-Схід".

Не вдаючись у детальний перелік усіх компаній у цій ланцюжку, варто відзначити, що документальний зв'язок з проросійськими діячами в цьому контексті було виявлено за двома напрямками. По-перше, Оксана Кушнір виявилася офіційним партнером Павла Якубенка, відомого своїм керівництвом "Трускавецькурортом" та санаторіями Львівської області, які асоціювали зі сферою впливу народного депутата та одного з найближчих соратників Януковича-Медведчука – Юрія Бойка. Фонд "Хантер", в свою чергу, є прямим засновником компанії, створеної сином Бойка, Анатолієм.

По-друге, фонди "Хантер" та "Ковернот" фігурують одразу в кількох кримінальних провадженнях стосовно будівельної компанії "КУА Будкепітал". У щонайменше двох з них суд прийняв рішення про вилучення документів у рамках розслідувань. Неофіційно компанію "Будкепітал" пов'язують з Ігорем Кушніром у співпраці з представником ОПЗЖ.

Швейцарський слід

У лютому 2021 року, коли українська влада розпочала активні заходи проти одного з засновників проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука, Рада національної безпеки та оборони України ввела санкції проти п'яти офшорних компаній. Вказано, що ці компанії володіють літаками, які належали Медведчуку або використовувалися ним для особистих потреб.

Серед цих компаній була Klodius Investments Limited, яка належить Оксані Кушнір. Компанії було заборонено виконувати польоти на літаку Гольфстрім T7-ABC (s 203). Цей літак за кілька днів до оголошення санкційного списку було перевезено до маленького містечка Сент-Галлен у Швейцарії, де і зареєстрована фірма з орбіти Віктора Медведчука.

Klodius Investments Limited на чолі з Оксаною Кушнір також активно діяла напередодні оголошення санкційного списку РНБО, вийшовши зі складу чотирьох будівельних компаній в Україні. На їх місце в деяких випадках прийшли інші офшорні компанії сім'ї Кушнірів. Ось, наприклад, історія змін однієї з українських компаній.

До речі, у лютому цього року санкції щодо Klodius Investments Limited закінчуються, і поки що невідомо, чи будуть вони продовжені. Така ж невизначеність стосується й чотирьох інших компаній, що володіють літаками Медведчука. Тому незабаром варто уважно стежити за тим, куди і як будуть літати літаки державного зрадника України.

Куди ведуть сліди Кушніра

Згадані три сліди у бізнес-імперії родини Ігоря Кушніра одним чи іншим чином ведуть до кола Віктора Медведчука або забороненої проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя". І незалежно від спростувань зв'язку як з його, так і з боку його дружини, документи свідчать на користь протилежного. Взаємодія з прибічниками ворога під час повномасштабного вторгнення є не лише ганебною, а й може стати підставою для перевірок з боку Служби безпеки України.