В Україні будуть за новими правилами приймати дітей у перші класи.

В першу чергу варто відзначити, що конкурсу для зарахування в перший клас в Україні вже ніякого немає, а значить кожна дитина має право вчитися за місцем свого проживання. Відповідною інформацією з цього приводу поділився
журналіст і освітній омбудсмен України Сергій Горбачов, пише "Інформатор".

Стало відомо, як прийматимуть школярів в Україні, фото: YouTube

За його словами, згадані конкурси проводилися раніше в нашій країні, але три роки тому були скасовані. Тепер же батьки можуть подати заяву в школу за місцем проживання або в будь-яку іншу школу, де б вони хотіли, щоб їх дитина вчилася. Після цього вже дітей зараховуватимуть на вільні місця у разі їх наявності.

Варто зазначити, що заява на зарахування до першого класу приймаються з середини квітня і до кінця травня.

батькам розповіли, коли і куди можна подати заяву на зарахування їхніх дітей до першого класу, фото: YouTube

Також омбудсмен уточнив, що через пандемію і карантин на деяких територіях заяви можна подати і пізніше, наприклад, в Києві вони будуть прийматися до 7 червня. Горбачов зазначив, що будь-яку заяву повинні прийняти, а батькам видати копію з реєстраційним номером.

Якщо ж раптом в будь-якій зі шкіл України не захочуть приймати заяви, аргументуючи це тим, що немає місць або ж назвуть ще якусь причину, це буде вважатися порушенням законодавства України. В такому випадку спочатку спробуйте чиновнику пояснити, що порушуються ваші права, а якщо вас не стануть слухати, то викликайте поліцію і в присутності силовиків подавайте заяву, фіксуючи цей факт.

Раніше "Hyser" писав про те, що стало відомо, коли в Україні почнуться шкільні канікули.

Також наш портал повідомляв, що українським батькам розповіли, чи подорожчає нове шкільне меню.

Нагадуємо, що було опубліковано розклад іспитів з усіх предметів ЗНО-2021.