Як би це не хотіла приховати влада, але 2022 рік стартував в Україні із затримкою пенсій. Українці масово скаржилися, що не отримали виплат ані в ті дні, що були їм призначені, ані в наступні, а декому довелось чекати грошей аж тиждень. Так час від часу стається, бо в Пенсійному фонді немає жодного резерву, чи так званої "подушки безпеки", тому ПФУ живе від одних нарахувань до інших. От тільки найближчим часом проблема може ще більше посилитись.

Так, стало відомо, що правляча партя "Слуга народу" ініціює у Верховній Раді об'єднання ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) з ЄСВ (єдиним соціальним внеском). Більше того, за рахунок зниження цих податків народні обранці планують вивести весь бізнес із тіні та змусити платити податки усіх.

От тільки у Мінфіні до такої ідеї поставились скептично. Фінансисти стверджують, що очікувати масової детінізації економіки через зниження податків марна справа. Більше того, якщо рішення буде прийняте, то це загрожує дефіцитом бюджету Пенсійного фонду. Крім того, не буде на що фінансувати бюджетні заклади(дитячі садки, школи, лікарні), субсидії та соцвиплати громадянам, що потребують допомоги. Про це йдеться у матеріалі Апострофа.

У Міністерстві фінансів вже підрахували, що при новому сценарії, який "наклали" на 2021 рік, втрати місцевих бюджетів склали б 212 мільярдів гривень.

"Зниження ставки єдиного внеску призведе до дефіциту бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, що вимагатиме джерел покриття видатків державного бюджету та може призвести до порушення строків виплат та виникнення заборгованості з пенсій та інших соціальних виплат",- зазначили у відомстві.

Об'єднання податку на доходи фізосіб з єдиним соціальним внеском можливе тільки, якщо будуть знайдені компенсатори втрат бюджету, кажуть у відомстві.

Популярні новини зараз

Надя Дорофєєва відверто розкрила свій бутон: ось це ракурс

Проріджування, мульчування, профілактика та підготовка до зими: обов'язково зробіть це з кущами малини

Аномальна осінь огорне Україну: з дня на день погода по-справжньому здивує

Анатолій Анатоліч засвітився за кордоном і похвалився цим: "Можу виїжджати за законом"

Показати ще

В Мінфіні також нагадали, що і за нинішніх податкових ставок потреби Пенсійного фонду на третину перевищують надходження до нього. Так, у 2021 році було зібрано 349 мільярдів гривень ЄСВ. Ці кошти не пішли до держбюджету, майже вся сума - це дохід Пенсійного фонду. У той час як витрати фонду значно вищі - разом з трансфертами з держбюджету - близько 521 мільярда гривень.

Раніше Hyser писав про те, що українцям "осучаснять" пенсії.

Також Hyser повідомляв, що в Україні захотіли здивувати пенсіонерів.

Нагадаємо, що більше половини українців не отримають пенсії у 60 років.