Все частіше лунають думки від світових політиків, що зважаючи на те, що Росія скерувала до українського кордону ще більше військових, то вторгнення може початися будь-коли, навіть під час зимових Олімпійських ігор у Пекіні. На цьому фоні деякі країни світу почали робити гучні заяви.

Так, 10 лютого в інтерв’ю NBC News Президент США Джо Байден порадив американцям, що перебувають в Україні, терміново залишити країну. Серед причин до таких дій американський президент назвав посилення загрози російських військових дій та COVID-19. Про це пише Українська правда.

"Американські громадяни мають виїхати зараз комерційним або приватним шляхом”, – заявив він.

А от тим, хто на власний ризик вирішить залишитись, Джо Байден порадив проявляти посилену пильність через злочинність, громадську непокору і потенційні бойові операції, якщо Росія перейде до воєнних дій".

Крім того, Президент США заявив, що не спрямовуватиме в Україну свої війська у разі вторгнення, оскільки це "може стати приводом для розв’язання світової війни".

Зазначимо, що раніше від США неодноразово звучала рекомендація "слід задуматися про від’їзд".

Популярні новини зараз

Подорожчають не тільки продукти, комуналка і пальне: Київстар, lіfecell і Vodafone накрутять тарифи

Взимку ви точно не пошкодуєте, відкриваючи банку за банкою: рецепт маринованих баклажанів, які готуються цілими

Більше це не займе багато часу: рецепт лінивих голубців за 45 хвилин

Свіжий урожай огірків радуватиме всю зиму: як вирощувати "хрусткі" при заморозках

Показати ще

А ще стало відомо, що на сайті Посольства США в Україні, Україну віднесли до 4-го рівня небезпеки.

До слова, 23 січня 2022 року Державний департамент США дозволив на добровільних засадах покинути Україну найманим співробітникам посольства і наказав членам родин дипломатів з американського посольства виїхати з України у зв'язку з постійною загрозою воєнних дій РФ.

Зазначимо, що очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба вже прокоментував заклик президента США Джо Байдена до американців покинути Україну. Так, 11 лютого під час онлайн-брифінгу з Харкова, який транслювався в Facebook, український міністр сказав, що не бачить в цьому нічого нового.

"Ми знаємо позицію США, які вже робили такі заяви. Вони почали з евакуації членів сімей і співробітників посольства. Ця заява не свідчить про якусь радикальну зміну ситуації", – стверджує Кулеба.

Також чиновник додав, що Україна не планує ніяких наступальних дій і провокацій.

А ось Євросоюз поки не планує евакуації своїх працівників з України і продовжує діяльність у звичному режимі. Про це на брифінгу 11 лютого заявив речник Європейської комісії Петер Стано.

"Кожна країна має свої підстави й критерії, щоб ухвалити рішення про потребу в евакуації громадян і повідомити про це. Країни ЄС своєю чергою продовжують діяльність в Україні, як і раніше", — повідомив він.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що за мотивами зустрічі Путіна і Макрона вже намалювали карикатуру.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Путін запропонував Порошенку притулок у Росії.

Також "Hyser" писав, що російські офіцери повстали проти Путіна.